Kuinka monta päivää jouluun?

Christmas countdown banner

lauantai 21. joulukuuta 2013

Rypytystä Joulupukin tahtiin














Eilen Villa Emmassa oli leipomispäivä. Joka kerta, kun leivon mietin että miksi en tee sitä useammin... ah, miten terapeuttista! Ja minulla on iso keittiö ja mahottoman paljon hyviä välineitä, että ei ole ainakaan niistä kiinni.

No, ainahan sitä voi parantaa tapansa. Eilen leipasin minun suosikkeja kahvikehriä. Meillä ei syödä pullaa (paitsi minä), joten tämä on vähän erilainen versio pullasta. Ja takuuvarmasti onnistuu aina!

Tässäpä sinullekin ohje, jos haluat kokkeilla!

 KAHVIKEHRÄT
150g margariinia
6dl vehnäjauhoja
50g hiivaa
1dl maitoa (laitoin vettä)
2 munaa
2 rkl sokeria

-Nypi margariini ja vehnäjauhot keskenään. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva nesteeseen. Lisää neste rasva-jauhoseokseen. Sekoita munat ja sokeri ja lisää edelliseen. Annan nousta hetki.

Täyte:
100g voita
100g tomusokeria
2 tl vanilliinisokeria                        Vatkaa kaikki täytteen ainekset yhdessä vaahdoksi.

Kauli pohjataikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi, jonka päälle täyte levitetään. (Minä leikkasin nuolijalla levyn vielä kahtia -> 2 rullaa) kts. kuva ylempänä
Kierrä rullalle ja leikkaa noin 2 cm paksuiksi viipaleiksi. Pane viipaleet paperisiin leivosvuokiin. Voitele munalla ja paista 225 asteessa n. 10-15min.

Nämä ovat nopeat ja helpot tehdä. Eikä tarvitse kohottaa puoltaa tuntia...
Taikina on kiinteämpi, mitä pullataikinassa.


                                                 KARJALANPIIRAKAT


KUORITAIKINA
2dl kylmää vettä
1 tl suolaa
4dl vehnäjauhoja
2dl ruisjauhoja
1rkl voita tai öljyä

Valmista taikina sekoittamalla jauhot suolalla maustettuun veteen. Lisää sitten rasva ja vaivaa notkeaksi taikinaksi.  Leivo taikina tangoiksi ruisjauhoilla jauhotetulla pöydällä. Jaa taikina 30-40 palaan (pikkupiirakoita tulee, kun pala on n. 2cm)
Pyöritä palloiksi ja litistä sitten "kakkaroiksi" kämmenellä. Ripota kakkaroiden väliin reippaasti jauhoja ja peitä ne muovilla, etteivät kuivu. Kaaviloi kakkarat ohuiksi kuoriksi. Pinoa limittäin pöydälle. 
Aloita täyttäminen, kun kaikki kuoret ovat valmiita. Harjaa kuorista ylimääräinen jauho pois. Levitä kullekin pohjalle täytettä , jätä reunoista 1,5cm vapaaksi. Käännä kuoren reunat täytteen päälle ja rypytä piirakoiksi. 
Paista mahdollisimman kuumassa uunissa, kunnes pinta ja pohja ovat saaneet vähän väriä. 


Minä keitin riisipuuron jo aamulla laktoosittomaan maitoon, että voi sitten kaikille tarjoilla piirasia. 
Ajattelin käyttää piirakat vesi-voiseoksessa vähän ennen tarjoilua. Nyt ne ovat pakkasessa odottamassa syöjiään. :)

Ja jos et ole tehnyt ennen karjalanpiirakoita, ei rypyttämisestä kannata ottaa ressiä. Ei minunkaan pohjat olleet läheskään kaikki kauniin pyöreitä tai soikean mallisia, mutta sinne ne taipuivat ja maistuvat varmasti parempiin suihin.

Nämä ohjeet löytyvät kirjasta: Hyvää ruokahalua! Kotikokin parhaat leivontaohjeet 
(toimittanut Anna-Maija Tanttu)

Ja sitten oli vielä pikkuleipiä ja ihanan suklainen kakku, mutta niistä tuonnempana.


Tässä vielä kaunista joulumusiikkia   klik*  tunnelmaksi!

Minulle tulee AINA tästä laulusta sellainen yhtä jännittävä ja kutkuttava olo kuin ala-asteen joulujuhlissa. ;)

IHANIA JOULUTOUHUJA SINULLE!

-Anne-




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kirjoitit! Ajatukset lämmittävät sydäntäni!